Evenement: Kampioenschapsclubmatch

Datum: zondag 26 november 2017

Locatie: De Hanzehal Sport en Evenementenhal in Zutphen, Fanny Blankers-Koenweg 2, 7203 AA Zutphen.

Keurmeester: mevr. Satu Huolman (Finland)

 

De Kampioenschapsclubmatch (KCM) is de belangrijkste keuring van Cairns in Nederland. Onder de regels van de Raad van Beheer worden de ingeschreven honden door de keurmeesters beoordeeld, gekwalificeerd en geplaatst. De ‘Beste van het Ras’ wint de titel “Clubwinnaar”. De kampioenschapsprijzen tellen dubbel en de reserve kampioenschapsprijzen tellen enkel mee voor de titel Nederlands Kampioen. De KCM wordt in het najaar gehouden. Inschrijven vooraf is verplicht.

De KCM is voor alle Cairns ouder dan 4 maanden en met een stamboom. Cryptorchide en monorchide reuen kunnen niet deelnemen.

Als u een leuke hond heeft en u wilt een keertje dat een keurmeester naar uw Cairn kijkt, schrijf u dan in. Het is altijd een heel leuk en gezellig evenement. Heel veel Cairntjes, veel mensen die de liefde voor de Cairns delen, dat kan alleen maar gezellig zijn.

 

Keuring klassen

De klassen waarvoor kan worden ingeschreven zijn voor de reuen en de teven:

 • Jongste-puppyklasse, van 4 tot 6 maanden, mits volledig geënt
 • Puppyklasse, van 6 tot 9 maanden.
 • Jeugdklasse, van 9 tot 18 maanden.
 • Tussenklasse, van 15 tot 24 maanden.
 • Openklasse, vanaf 15 maanden
 • Fokkersklasse, vanaf 9 maanden mits door de eigenaar gefokt
 • Kampioensklasse, vanaf 15 maanden
 • Veteranenklasse, vanaf 8 jaar. klassen

Aantallen ingeschreven honden per klasse

  reuen teven
Jongste puppyklas 0 1
Puppyklas 4 10
Jeugdklas 6 11
Tussenklas 5 8
Openklas 8 7
Fokkersklas 3 8
Kampioensklas 5 3
Veteranenklas 2 2
Totaal 33 50

 

Na de bovenstaande klassen worden ook nog de volgende klassen gekeurd.

 • Koppelklasse, reu en teef van dezelfde eigenaar
 • Fokkerijklasse, minimaal 3 en maximaal 5 honden van dezelfde fokker,   mogen van verschillende eigenaren zijn.
 • Nakomelingenklasse, reu of teef met minimaal 3 en maximaal 5 eerste generatie nakomelingen, mogen van verschillende eigenaren zijn.Tevens is er na de afloop van de keuringen en voor de verkiezing van Best in Show de Junior Handling Competitie. Hier strijden jonge deelnemers om de felbegeerde eerste plek. Wie kan zijn Cairntje zo professioneel mogelijk voorbrengen?

Wijziging keurmeester

Alle honden worden gekeurd door keurmeester mevrouw Satu Huolman, dus ook de jongste puppyklassen, de puppyklassen en alle reuen klassen boven de leeftijd van 9 maanden.

Alle inschrijvers van jongste puppies, puppies en reuen hebben persoonlijk bericht hierover ontvangen van de organisatie.

We zien alle inschrijvers en belangstellenden graag tegemoet op zondag 26 november in de Hanzehal in Zutphen!

Junior handling

Junior handling is het in competitieverband oefenen in het verantwoord en deskundig voorbrengen van een rashond door junioren t/m 17 jaar. Het is een vorm van sport met honden. ‘Handling’ is het Engelse woord voor ‘omgaan met’ en dat is precies waar het bij junior handling om draait: het omgaan met honden door jonge mensen. Degene die de hond voorbrengt noemen we handlers.

 

Prijzen

Ook in 2016 een goed gevulde prijzentafel! Lochnagar wisseltrofee

Hierboven een voorbeeld van een prijzentafel voor de KCM, met in het midden de Lochnagar wisseltrofee. Deze wisseltrofee is op voorstel van de ALV ter beschikking gesteld ter nagedachtenis aan Annie Besselink, die op 12 januari 2013 onverwachts op veel te jonge leeftijd is overleden.

Deze wisseltrofee is voor de beste zelfgefokte Cairn Terrier van de kampioenschapsclubmatch en blijft 1 jaar in het bezit van de winnaar. De wisseltrofee dient 1 maand voor de volgende KCM ingeleverd te worden bij degene die namens de NCTC verantwoordelijk is voor de prijzentafels tijdens evenementen. De winnaar ontvangt t.z.t. een replica. De wisseltrofee blijft te allen tijde eigendom van de NCTC.

 

De regels bij uitreiking:

Als eerste wordt gekeken of de best in show winnaar zelfgefokt is, is dat niet het geval dan komt de reserve Best in Show in aanmerking. Zijn beide honden niet zelfgefokt dan wordt gekeken of een of beide reserve CAC winnaars zelfgefokt zijn. Is een van beide Cairns zelfgefokt dan is dat de winnaar, zijn beide reserve CAC winnaars zelfgefokte honden, dan beslissen de keurmeesters welke de beste zelfgefokte hond is. In het geval beide CAC winnaars en de winnaars van het reserve CAC niet zelfgefokt zijn, dan worden alle hoogstgeplaatste honden uit de individuele klassen vanaf 9 maanden, die gefokt zijn door de eigenaar, teruggevraagd in de ring. De keurmeesters zullen dan uit deze (grote) groep honden de beste zelfgefokte van de dag aanwijzen. Let op: het is uw eigen verantwoording dat u in de gaten houdt of u met uw hond in de ring terug moet komen!

Zelfgefokt betekent dat de fokker ook de hoofdeigenaar is van de hond, mede-eigenaar is niet voldoende!

De wisseltrofee zal, in geval een buitenlandse exposant de winnaar is, in Nederland blijven onder de hoede van de NCTC. Uiteraard wordt de naam van deze winnende hond wel op de trofee vermeld en krijgt de fokker-eigenaar een replica.

 

Bezoekers

Natuurlijk zijn bezoekers ook van harte welkom. Het is erg leuk om naar de mooiste Cairn Terriers van Nederland te kijken. Toeschouwers mogen hun eigen hond meenemen. Ook de honden van de bezoekers moeten volledig geënt zijn en op verzoek moet het entingsboekje getoond kunnen worden.

Toegang is gratis.

 

Stands

Het Cairnwinkeltje zal ook weer aanwezig zijn met allemaal mooie en leuke hebbedingetjes voor elke Cairnliefhebber. Els Schimmel zal ook aanwezig zijn met haar uitgebreide assortiment aan hondenbenodigdheden.

 

 

Fotograaf

Onze fotograaf zal uiteraard het gehele evenement vastleggen.