logo wit kleinVooraankondiging  Dag voor fokkers en liefhebbers van de Cairn Terrier

Zondag 22 oktober 2017    LET OP : nog niet helemaal zeker!
De Bongerd; Flessestraat 54; 6666 CR  HETEREN;   (026 – 472 27 01)

 

Vooraankondiging

22 oktober mag u niet missen! De Nederlandse Cairn Terrier Club organiseert een dag voor fokkers en liefhebbers van de Cairn Terrier. Deze dag zal plaatsvinden in De Bongerd in Heteren.

Het programma staat nog niet helemaal vast maar we lichten alvast een tipje van de sluier op.

We hebben Jack Windig van het Wageningen University & Research Centre bereid gevonden om ons mee te nemen in zijn boeiende maar zo ingewikkelde vak van de populatiegenetica. Omdat er aan de Universiteit Wageningen een groot afstammingsbestand van de Nederlandse Cairn Terriers ter beschikking gesteld kan worden, kan de inteelt en verwantschap in de huidige populatie worden geanalyseerd plus het effect van eventuele beheersmaatregelen op de inteelttoename in de toekomst. De eerste resultaten hiervan zullen worden meegenomen in de presentatie. Zo’n 20 jaar geleden heeft Geert Ubbink, destijds werkzaam bij de W.K. Hirschfeld Stichting, ook zo’n analyse van ons ras gemaakt. Denkt u nu niet: dat is te moeilijk voor mij! Het gaat hier om de toekomst van ons ras. Met zijn allen fokken we volgende generaties, dus het gaat ook u aan. Uiteindelijk zou het zo kunnen zijn dat er in de toekomst maatregelen genomen moeten worden die van invloed zijn op de fokkerij. Iedere fokker en ieder nest zal daarbij van belang zijn. De presentatie zal niet op wetenschappelijk niveau zijn maar voor iedereen goed te volgen. Voor wie zich al vast wil inlezen, klik op onderstaande link. Het boek is te bestellen (de moeite waard) maar kan ook gratis gedownload worden: https://www.houdenvanhonden.nl/fokken-met-je-hond/handboek-fokken-van-rashonden-omgaan-met-inteelt-en-verwantschap/

 

U kunt zich ook aanmelden voor het officiële patella luxatie onderzoek. Dat zal deze dag in een aparte ruimte, gepland voorafgaand aan de start van de lezing) uitgevoerd worden door Bouvien Brocks. Een formulier voor de aanmelding volgt, maar u kunt zich wel op de voor-intekenlijst laten zetten. Kosten €28,50

Een derde item is een titersessie. Dierenarts Karin de Haas is bereid gevonden deze dag onze honden te komen titeren. Door middel van een druppeltje bloed kan gemeten worden of de hond nog over voldoende antilichamen beschikt of niet. Titeren is mogelijk voor Hondenziekte, Hepatitis en Parvo. Een hond wordt op deze wijze op maat gevaccineerd. Nadere informatie volgt, evenals de kosten. Inschrijven kan binnenkort via een inschrijfformulier maar u kunt ook hier voor-intekenen om zeker te zijn van een plaatsje.

 

De commissie Gezondheid zal ook een gedeelte van de dag invullen. Ook daarover volgen nadere mededelingen.

 

Zet 22 oktober vast in uw agenda en wilt u uw hond(en) laten testen op Patella Luxatie of laten titeren dan kunt u zich op de voor-intekenlijst laten plaatsen via pupinfo@nctc.nl.