Embark

Bij het fokken van honden is steeds meer mogelijk; de wetenschap komt steeds verder met onderzoek. Tegelijkertijd ligt het fokken van (stamboom)honden steeds meer onder vuur. In de samenleving, in de media en in de Tweede Kamer is de aandacht groeiende voor excessen bij het fokken van honden.

Als fokkers van Cairn Terriers zullen we moeten proberen zo zorgvuldig mogelijk om te gaan bij het kiezen van de combinaties van ouderdieren. We houden nu rekening met de uitslag van het Patella Luxatie onderzoek en we laten pups controleren op levershunt. Sommigen proberen ook van een geplande combinatie de inteeltcoëfficiënt uit (te laten) rekenen. Dit wordt vanzelfsprekend gestimuleerd.
Er is echter meer mogelijk. De Algemene Ledenvergadering in april 2022 heeft besloten dat de Nederlandse Cairn Terrier Club haar fokkers gaat stimuleren om hun honden te laten testen via Embark. Natuurlijk is dit niet verplicht en wordt niet verwacht dat binnen korte tijd alle (fok)honden getest worden, maar we willen er wel een begin mee maken.

Lees het hele artikel via deze link.