Bent u op zoek naar een Cairn Terrier pup?

U zult gemerkt hebben dat er een enorme toename in de vraag naar pups is ontstaan. Ook naar Cairn Terrier pups is dat het geval. Het aantal geboren en beschikbare Cairnpups en de vraag naar Cairn Terriers loopt sterk uiteen.

Nieuw aanmelden voor de mailinglijst is alleen mogelijk via het aanvraagformulier op de website van de Nederlandse Cairn Terrier Club,

Op deze lijst staan de fokkers die op dat moment een nest hebben, waarvan één of meerdere pups te koop zijn.

U moet er wel rekening mee houden dat er een wachttijd kan zijn die wat langer is dan in het verleden.

De bijsluiter met veel informatie voor geïnteresseerde kopers kunt u hier downloaden. Bijsluiter Cairn Terrier online versie 202205. Deze bijsluiter kunt u ook in gedrukte versie aanvragen (stuur een mailtje naar penningmeester@nctc.nl).

Contactpersoon van de Pupinformatie is Marijke de Vries, telefoon: 06-34128366 of e-mail pupinfo@nctc.nl.

We vragen u vriendelijk uw aanmelding up-to-date te houden. Wanneer u een pup heeft gevonden, voor een ander ras heeft gekozen of om een andere reden afziet van de aanschaf van een pup, laat ons dit dan weten zodat de lijst zo schoon mogelijk blijft.

Adressen fokkers

Adressen van fokkers vindt u op de pagina adressen Cairn Terrier fokkers.

 

 Wat mag je verwachten van de fokker?

U mag van een fokker verwachten dat u geïnformeerd wordt over het ras: het karakter, de verzorging, vachtverzorging, de opvoeding en beweging horen aan de orde te komen. Het meest verstandig is om een pup te kopen bij een fokker die is aangesloten bij de NCTC. Zo’n fokker fokt volgens het Verenigingsfokreglement van de Nederlandse Cairn Terrier Club en respecteert de pupinformatie-eisen. U kunt er dan vanuit gaan dat de kans op een gezonde, zorgvuldig gefokte en gesocialiseerde pup zo groot mogelijk is. Desalniettemin geldt dat u altijd kritisch moet blijven. Als u twijfels over een fokker heeft, het advies is ook bij een andere fokker te gaan kijken.

Pups moeten ingeënt of getiterd zijn (passend bij de leeftijd). Ze behoren ontwormd te zijn en hebben een chip. Ook moeten ze een door de dierenarts ingevuld en ondertekend Europees Dierenpaspoort hebben.

De stamboom moet aangevraagd zijn bij de Raad van Beheer. Op het moment van de overdracht van de pup wordt er een eigendomsoverdracht getekend die naar de Raad van Beheer wordt verzonden. De fokker moet kunnen bewijzen dat de pups zijn aangemeld bij een databank. Na het ophalen geeft de fokker dat bij de databank aan en bent u verplicht de hond bij de databank van uw keuze opnieuw te registreren. De fokker mag geen kosten in rekening brengen voor de stamboom, het DNA onderzoek en de eigendomsoverdracht.

In de koopovereenkomst, die de meeste fokkers gebruiken, worden rechten en plichten van koper en fokker vastgelegd. Vraag altijd inzage in de uitslag van het levershuntonderzoek. De meeste fokkers zullen een kopie daarvan met de pup meegeven. Wettelijk gezien mag een pup vanaf 7 weken van zijn moeder worden gescheiden. Voor een Cairn Terrier pup is dit aan de vroege kant. Over het algemeen worden pups met hun nieuwe baas meegegeven vanaf 8 weken. Bij aflevering van de pup hoort de fokker u schriftelijke informatie over o.a. voeding, verzorging en opvoeding mee te geven. Een betrokken fokker zal u informeren over binnen het ras bekende aangeboren afwijkingen of gezondheidsproblemen. Het meegeven van de bijsluiter Cairn Terrier is hiervoor een goede mogelijkheid. Het meekrijgen van voeding voor de eerste periode is zeer gewenst, om de overgang vanuit het nest naar de nieuwe eigenaar zo gemakkelijk mogelijk te maken. U krijgt ook informatie over het plukken van de puppyvacht. Vaak kunt u hiervoor terugkomen bij de fokker. Ook hoort u informatie te krijgen over het belang van goede plukbeurten als de hond volwassen is.

Eindelijk is het dan zo ver: u kunt uw pup op gaan halen bij de fokker. Wekenlang heeft u naar dit moment uitgekeken. Denk van te voren na hoe u die eerste, leuke maar vermoeiende weken voor u en uw Cairn‑pup zo plezierig mogelijk kunt laten verlopen. Geniet vooral van de puppytijd. Voor u het weet is de pup al weer groot! Voor de opvoeding van een Cairn heeft u uithoudingsvermogen, doorzettingsvermogen en een flinke dosis humor nodig. Mocht u vragen hebben die eerste weken over de verzorging, de opvoeding of het gedrag van de Cairnpup, aarzel dan niet om contact op te nemen met de fokker of vraag advies aan de Nederlandse Cairn Terrier Club. Met vragen of problemen rond blijven lopen is niet nodig.

In de brochure “Hoera een Cairnpup” vindt u veel informatie. Deze brochure is voor €0,50 (exclusief verzendkosten) verkrijgbaar via pupinfo@nctc.nl.

 

Kies voor een zorgvuldig gefokte Cairn pup!

Pup kopen Foto 7De laatste tijd verschijnen er steeds meer berichten en televisie reportages over de illegale hondenhandel uit met name Oost-Europa. Deze pups, die onder erbarmelijke omstandigheden worden geboren en opgroeien, komen op veel te jonge leeftijd naar Nederland en worden niet of veel te vroeg gevaccineerd. Lastig is dat deze pups vaak verkocht worden door een leuk gezin, die de pups zogenaamd in huis fokt en op laat groeien. Laat u hier niet door misleiden. Doe de puppycheck en let heel goed op! Pups moeten in het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort en een chip. Die chip moet als begin cijfers 528 hebben. Een bewijs dat de pup in Nederland is gefokt en niet afkomstig is uit een ander land. Hoe zielig de pups ook zijn, door zo’n slecht gevoede, slecht gesocialiseerde en verzorgde pup te kopen neemt u niet alleen zelf grote risico’s, u houdt ook de illegale handel en de slechte omstandigheden waarin die pups verkeren in stand!